Quan cada setmana la Lívia i jo quedàvem amb l'Elisabet a algun bar per fer un cafè i parlar una estona, si l'Elisabet havia arribat abans, potser la trobàvem escrivint. Quan ens veia, llavors parava d'escriure, tancava la llibreta i la guardava. No feia cap comentari sobre què escrivia, només deia, de vegades, que escriure li anava bé.
Quan ja estava molt malalta, uns deu dies abans de morir li vaig preguntar que, "si es moria", què volia que se'n fes, de les seves llibretes. Es va quedar callada, pensant, sense dir-me res. Com que vaig veure que la pregunta l'havia sobtat, per no atabalar-la llavors li vaig dir que no es preocupés, que si de cas ja s'ho pensaria, que no corria gens de pressa.
Li ho vaig preguntar així, "si es moria", perquè que era poca la vida que li quedava en teoria ja ho sabia. Aleshores ja només li feien un tractament pal.liatiu, per tal que no patís. Però de vegades semblava que ella encara s'aferrava a la possibilitat d'un miracle.
Els següents dies que la vaig anar a veure estava cada vegada més malament. A causa d'això, era bastant evident que, tal com estava, no hauria sigut oportú recordar-li la pregunta. Perquè la pregunta, tot i que plantejada com a possibilitat, "si et morissis", era també un recordatori de la mort que se li anava acostant.
El dia que va morir, amb la Lívia després vam recollir les coses de l'Elisabet que hi havia a l'habitació del centre sociosanitari on havia passat les últimes setmanes. Entre aquestes coses, hi havia dues llibretes. No recordo quan va deixar d'escriure-hi alguna cosa, el que sí recordo és que els primers dies al sociosanitari tenia la llibreta a l'abast, i compto que en algun moment la devia fer servir, mentre que els últims dies la llibreta i els bolígrafs ja havien quedat arraconats.
Unes setmanes més tard, també amb la Lívia, vam anar a la residència on l'Elisabet havia viscut els últims dos anys. Hi vam anar a recollir les coses que encara hi tenia. A banda de la roba, vam recollir també alguns objectes seus, algun llibre, estampes... i més llibretes, crec que quatre.
La Lívia, a casa seva, ja tenia una maleta plena de llibretes de l'Elisabet, acumulades durant els anys anteriors (a causa dels diferents trasllats de residències, la Lívia li guardava algunes coses). I llavors la Lívia va afegir a la maleta les llibretes recollides al sociosanitari i a la residència.
Jo tenia clar que si l'Elisabet, quan li ho vaig preguntar, m'hagués dit que, si ella moria, les llibretes s'havien de llençar, sense que ningú les llegís, hauria calgut fer-ho. No hauria tingut cap dubte sobre aquesta "obligació", i sense obrir-ne ni una. Però l'Elisabet no m'havia contestat. I abans d'aquell dia, ella no havia fet tampoc cap comentari, mai, sobre el que li agradaria que es fes amb les seves llibretes, si algun dia ella ja no ho podia decidir.
L'Elisabet tenia ben present que la Lívia li guardava les llibretes velles a la maleta. Sabia també que, si un dia volia, podia anar-les a mirar, o endur-se-les, o llençar-les (l'Elisabet, abans del diagnòstic del càncer, a l’última residència tenia molta llibertat de moviments, i amb vint minuts passejant, si volia, podia arribar a casa de la Lívia). A més, alguna vegada també li ho havíem recordat, que tenia la maleta amb les llibretes. Ho sabia, però no havia demostrat mai gens d’interès per mirar-se-les, ni havia fet cap comentari, tal com he dit, sobre que volgués que algun dia se'n fes una cosa o una altra.
Des del meu punt de vista, un cop ella morta, aquest escenari deixava la porta oberta a decidir, llavors, què se n'havia de fer, de les seves llibretes. Sobretot, per part de la Lívia, que no només li havia custodiat les llibretes antigues durant anys, sinó que alhora havia exercit, de manera oficiosa però constant i atenta, des de feia molt de temps (des que van morir els pares), de tutora de l'Elisabet. He dit de manera oficiosa, perquè l'Elisabet no va estar mai incapacitada, tot i tenir reconegut un grau de discapacitat elevat a causa dels seus problemes mentals (ho recordo per si de cas: la incapacitació és una actuació judicial, la discapacitat és una qüestió estrictament mèdica... una altra cosa és que, de vegades, discapacitat i incapacitació vagin de la mà, però no ha de ser forçosament així).
Ara que ella havia mort i ja no podia dir-nos què volia que se'n fes, de les llibretes, que se n'havia de fer? Teníem dret a llegir-les? Fins aleshores, la Lívia no les havia obert, tot i guardar-les des de feia molts anys. Des del meu punt de vista, plantejar-se poder llegir els escrits de l'Elisabet no era una qüestió de tafaneria: podia tenir una utilitat. Quina utilitat? Doncs la d'entendre una mica més quina havia sigut, com havia sigut, la vida de l'Elisabet, "des de la seva pròpia perspectiva més íntima", i per tant, probablement, més determinant.
Amb l'Elisabet havíem parlat moltes vegades, molt, i de vegades amb graus de confiança sorprenents. Sobretot, els dies que estàvem ella i jo sols. I parlant amb ella, alguns dies d'aquests de més confiança, de tant en tant ja m'havia anat donant pistes, de vegades molt concretes, detallades, d’en quins estats d'angoixa, pànic, paranoia, bogeria de vegades es veia atrapada.
Jo tenia molt presents aquestes explicacions de l'Elisabet, el contingut aquestes confidències. I pensava, penso, que allò que ella havia anat escrivint durant anys, precisament perquè eren paraules escrites, i contundents, descarnades, podia, podria facilitar, arribar a entendre millor el que havia sigut la seva vida.
Perquè entendre aquests mons, els mons de les persones amb problemes mentals importants, no és fàcil. I no és només que no sigui fàcil, sinó que de vegades en aquests casos els altres d'entrada ja posem una barrera, o més d'una. Establim una mena de "cordó sanitari emocional" autoprotector. Perquè sovint preferim ignorar aquests mons, ja que ser-ne massa conscients "atemptaria" contra la tranquil.litat personal a què tots aspirem: si en sabem poca cosa, millor, ja que així "també és poca cosa", menys intensa, la manera com ens afecta (de vegades, això també explica la falta de credibilitat que en aquests casos atorguem a segons quins relats: "no serà tant", "exagera", etc.).
En el cas de l'Elisabet crec que passava una mica això, val a dir que afavorit pel seu vessant més rialler i simpàtic, l'habitual quan es relacionava amb la gent, i de manera més concreta amb els familiars. I això era bo, per descomptat, i alhora també tenia aquest risc, que era fàcil que llavors no poguessis adonar-te, o que fos més difícil que t'adonessis, "de l'altra part seva".
La Lívia de moment no es veu amb cor de llegir les llibretes de l'Elisabet. N'ha fullejat alguna, i s'ha angoixat molt, al veure-hi tan present aquesta part, negra, dura, adolorida, de la vida de l'Elisabet. Perquè això és el que hi ha, de manera majoritària, a les llibretes, poca alegria i bastant dolor.
Jo he fullejat alguna llibreta, i m'he entristit. Però no m'he angoixat com la Lívia, perquè de fet no hi he trobat res que, poc o molt, en un moment o un altre, abans l'Elisabet no me n'hagués dit ja alguna cosa, o bastant. La diferència, això sí, és que ara ho he trobat escrit, i veure-ho escrit em colpeix més. I per partida doble, pel fet de veure com les idees fixes, torturants i distorsionades, les mateixes, de forma reiterada, es van repetint al llarg de les pàgines, de les llibretes, dels anys.
De moment, ara la maleta amb les llibretes de l'Elisabet torna a estar tancada. Potser més endavant la tornarem a obrir, ja ho veurem. I si ho fem, potser llavors en tornaré a parlar. Jo crec que estaria bé acabar-ho fent, ja n'he explicat el motiu, però també sóc conscient que és un tema delicat i difícil, que requereix esforç, temps, lentitud, atenció i delicadesa. Sobretot molta atenció i molta delicadesa. Ja ho veurem.
(Entendre els escrits de l'Elisabet costa, perquè encara que la redacció sigui ben correcta, la lletra no és fàcil d'entendre. I l'altre inconvenient és que no hi ha dates, de manera que només es pot situar el que explica a partir de les referències temporals i d'ubicacions que inclou, quan és el cas que les inclou).