9 d’oct. 2022

La xocolata desfeta

"Déu va donar ales als àngels, i xocolata als humans." Dita popular.

Uns tres anys abans de morir ella, amb l'Elisabet vam fer una juguesca. No recordo exactament en què consistia, crec que estava relacionada amb la seva capacitat d'autocontenció en relació amb les compres compulsives de roba. El que sí que recordo és que vam quedar que, qui perdés, pagaria una convidada de xocolata desfeta amb xurros.

Va perdre ella, però una setmana per una cosa, una altra perquè no hi pensàvem, va anar passant el temps. Els mesos, els anys. I al final va morir sense que haguéssim pogut anar junts, amb ella i la Lívia, a menjar-nos la xocolata desfeta amb xurros de la juguesca.

Després de morir, amb la Lívia vam dir que allò havia quedat pendent, i que, per tant, encara que l'Elisabet ja no hi pogués ser, un dia nosaltres dos havíem d'anar a menjar-nos aquella xocolata desfeta pendent.

Després de parlar-ne molts cops, finalment, la setmana passada vam anar a la mateixa xocolateria on de vegades anava l'Elisabet (li quedava a la vora de la residència on estava quan vam fer la juguesca). I la Lívia i jo ens vam menjar ben contents les nostres tasses de xocolata desfeta, molt bona, i els nostres plats de xurros, sis xurros a cada plat, també molt bons.

Va ser un matí bonic; els dos vam estar contents, amb aquell bonic ritual. Això sí, ho vam viure de manera una mica diferent, perquè jo sóc una mica fresc, però a la Lívia, quan recorda l'Elisabet, sempre l'envaeix una boira de tristesa i, de vegades, fins i tot sembla que està a punt d'escapar-se-li alguna llàgrima.

("Les coses clares i la xocolata espessa": el títol d'aquesta recopilació de textos sobre l'Elisabet ve d'aquella juguesca, i si en lloc de xurros diu melindros és només perquè "xocolata i xurros" era un nom que llavors ja estava agafat. I perquè els melindros a l'Elisabet també li agradaven molt, igual que a la Lívia i a mi) 

6 d’oct. 2022

Temps acotat

"Más bien sucede -y de esto también hemos de ser conscientes- que la aproximación es pérdida de seguridad, de tranquilidad y de dominio, y un especial regalo de inquietud." Josep M. Esquirol (1)

Quan amb la Lívia anàvem a veure l'Elisabet, normalment les visites eren bastant iguals, previsibles. Preníem un cafè en un bar, xerràvem una estona amb ella, potser anàvem junts a comprar alguna cosa que necessités... Després, ens acomiadàvem: nosaltres marxàvem cap a casa, i ella tornava a la residència, o es quedava tombant una estona més pel carrer, al seu aire, cosa que ja li agradava.

Potser estàvem amb ella dues hores, i eren fàcils de passar. Amb ella, jo sempre em sentia còmode, a gust.

Però, què hauria passat si, en lloc de les dues hores de visita, haguessin sigut quatre? I si les visites, en lloc d'un cop a la setmana, haguessin sigut diàries? I encara més: i si ella hagué hagut de viure amb nosaltres? Ho hauríem gestionat amb tanta facilitat i amb la mateixa bona predisposició?

Jo sé que no. Ho sabia llavors i ho sé ara, que "més Elisabet" m'hauria costat.

En les trobades amb amics o familiars, uns i altres en general sabem que, en cada cas, amb cada persona hi ha una durada, un temps, dintre del qual ens sentim còmodes. I també sabem que si s'allarga aquest temps, la trobada potser se'ns pot fer pesada (això val tant per a la durada de les trobades, com pel que fa a la seva freqüència). Potser no ho verbalitzem, però normalment en som conscients.

Ser conscients que això és així en general no ens fa sentir malament. Ho trobem normal: compartim amb l'altre un temps i, després, cadascú segueix amb les seves coses. Ara bé, aquesta tranquil.litat o naturalitat posterior és més complicada, quan el teu interlocutor és algú "amb algun tipus de dificultats". Perquè saps, quan el deixes, quan te'n separes, que llavors tu te'n vas "a la teva vida". I l'altre torna a quedar-se "amb la seva": una vida que potser saps que no és gens fàcil. I això et genera un neguit, incomoditat. 

És a dir, hi ha hagut un parèntesi, l'estona de la trobada, del temps compartit, però el final del parèntesi, allò que suposa per a tu i per a l'altre aquest final, és diferent.

El que vull dir és el que ja he dit altres vegades: com a familiars d'una persona amb problemes mentals i ingressada en una residència, d'una banda la nostra dedicació a aquesta persona és limitada (i som nosaltres, no la persona ingressada, els que decidim el grau d'aquesta dedicació nostra limitada). I d'una altra banda, o a conseqüència del que acabo de dir, ja ens està bé "que hi hagi algú" que s'ocupi d'ella la resta del temps. És a dir, "la major part del temps", llevat de les excepcions de les visites, d'aquests petits parèntesis.

Això no em passava només amb l'Elisabet. Em passava també, i em passa, amb les altres persones "amb vides difícils" amb les quals em relaciono. Cap a elles tinc normalment els mateixos sentiments estranys, aquesta sensació que les trobades són parèntesis en la meva vida (uns parèntesis que jo acoto), passats els quals torno a la meva "normalitat fàcil", mentre que l'altra persona torna a la seva "normalitat peculiar", amb diferents graus de dificultats. Aquesta és la diferència amb les trobades amb persones "normals", de les quals, quan te'n separes, en principi ho fas des d'una posició d'igualtat. 

Jo, si volgués, podria intentar inventar-me "una altra vida", si l'actual no m'agradés. En canvi, les persones ingressades no tenen aquesta possibilitat, perquè tenen una vida, un dia a dia, determinat per les decisions d'altres persones. A causa dels seus problemes mentals, al final ha sigut "altra gent", qui ha determinat les seves vides. Ja no tenen la llibertat d'intentar inventar-se, elles, una altra forma de vida. Ja no tenen "la llibertat d'invenció i de gestió" que, per exemple, jo tinc. 

Si aquest és el cas d'algú a qui estimes, la consciència d'aquest fet et pesa inevitablement.

Per acabar. En relació amb el temps acotat de les visites, hi ha també un altre element important, en el cas concret de l'Elisabet. Perquè el cert és que quan ens trobàvem amb ella, de vegades era ella qui tenia interès per limitar el temps de la trobada. De vegades ho notaves, que ella se sentia inquieta, si s'allargaven les visites. Potser perquè volia anar a comprar-se alguna cosa, i volia anar-hi sola, pel motiu que fos. Potser també perquè, després de tants anys vivint en residències, tot i les limitacions o deficiències d'aquestes residències (i de les queixes que en tenia, i del seu somni, sempre viu, "de poder viure'n fora"), al capdavall les residències "eren casa seva".

Ara bé, aquest fet, que ella de vegades tingués ganes que s'acabés la trobada, a mi no em va servir mai per relativitzar tot el que he anat dient sobre aquest tema. En absolut. 

--
(1) El respeto o la mirada atenta. Gedisa, 2006 (p. 61)

2 d’oct. 2022

La llibreta, la seva confident

"Lo único que hace falta para empezar es un cuaderno y un bolígrafo (...) La ventaja del cuaderno y del lápiz es que siempre podemos llevarlos a mano, como ese amigo que siempre ama, escucha y comprende, que en definitiva, no es más que uno mismo." Reyes Adorna Castro (1)

Als "espais psiquiàtrics" (residències, centres de dia, plantes d'aguts dels hospitals, etc.), és fàcil trobar algunes persones que escriuen alguna cosa en una llibreta. Per a elles, la llibreta és com una mena de confident: tot allò que les neguiteja i que alhora consideren que no es pot dir, o que és millor no dir (pel motiu que sigui), la diuen d'aquesta manera (se les diuen elles mateixes, escrivint).

Per a aquestes persones, escriure d'una banda té la utilitat "d'ocupar el temps" (cosa ben necessària, en aquests "llocs psiquiàtrics", o "no llocs"). D'una altra banda, també és la possibilitat que, amb una mica de sort, el fet d'escriure pugui ajudar a ordenar una mica els pensaments i els sentiments complicats, dolorosos. 

En el cas de l'Elisabet no sé quin era el grau d'utilitat, de les pàgines de les llibretes que anava omplint. La part d'ocupació del temps estava clara, però la funció d'ordenació mental i emocional, potser menys. A l'Elisabet, escriure l'ajudava a tenir una vida una mica més fàcil? O de vegades, el que escrivia, a causa del que escrivia, contribuïa a reforçar les seves obsessions, distorsions i malestars? 

A partir del que vaig arribar a compartir i saber de l'Elisabet, considero que els seus pensaments i sentiments més negres, més desestabilitzadors (de vegades delirants o al.lucinatoris), no els compartia amb ningú. De vegades, poques, quan parlaves amb ella, et permetia conèixer, "et deixava veure", una punta, una part petita d'aquest món interior amenaçador, torturat, paranoic. Però passava ben poques vegades i, després, "tancava la porta", com si es sentís insegura, en perill, pel fet d'haver-la obert una mica.

Tancava aquesta porta imaginària de la mateixa manera que tancava la llibreta quan, després d'haver quedat amb ella a un bar, tu arribaves quan ella ja hi era i la trobaves escrivint. La tancava sempre, mai no ens va ensenyar res del que escrivia, i si li preguntaves què escrivia, contestava vaguetats.

No tenir l'oportunitat de poder compartir i confrontar amb algú el contingut d'aquest món interior complicat (pensat, sentit, i de vegades també escrit), crec que és una de les tragèdies més grans de les persones com l'Elisabet. Perquè si et toca viure això, i a sobre ho has de viure "absolutament sol", encara és més dur. 

Quan una persona se sent malament el que voldria, és obvi, seria poder reduir el seu malestar. En aquests casos, com que som éssers socials, poder parlar (que hi hagi "un altre" que t'escolti), ajuda molt. Però aquest acompanyament no és fàcil. D'entrada, perquè la persona malalta mental pot no donar cap facilitat. I també, perquè als altres no ens és fàcil, moure'ns en aquest terreny. El resultat és que hi ha moltes persones amb problemes mentals aïllades "en aquests estats de malestar i solitud". 

Obro l'armari on està guardada la maleta amb les llibretes de l'Elisabet, i quan veig la maleta penso aquestes coses... tantes llibretes, tanta solitud... 

--
(1) Practicando la escritura terapéutica. Desclée De Brouwer, 2013 (p. 16, 17). Al mateix llibre, inclou aquesta cita d'Ángel González: "Escribir sobre uno mismo es una forma de explicarme, de poner en orden mi mundo, de reconocerme. (...) en ocasiones ha resultado ser un eficaz alivio de mis males."

8 de set. 2022

Un company: el Ramón

Fa pipades d'una punta de cigarret que si no li crema els dits és perquè ja els té cremats. Als dits polze i índex de la mà dreta ja no hi deu tenir empremtes dactilars, de tan negres i dures com les té. I quan dic negres, vull dir això, negres com el carbó o el betum. I si dic dures, doncs això altre, com un cuiro vell i ressec.

El Ramón estava a la mateixa residència que l'Elisabet. Amb ella (i la resta de residents, perquè va ser un trasllat general), va anar a la següent residència. D'allí, a ell posteriorment el van traslladar a una altra residència, l'actual, uns dos anys abans que a l'Elisabet la traslladessin a l'última residència seva.

Passant d'un tema a l'altra, de cop el Ramón em diu: "L'Elisabet va morir el 9 de juliol de 2021". Em deixa parat, ho sap millor que jo. Com que la data és correcta, dono per bo que les altres dates que em dona també ho són: "El dia tal de tal any em van canviar de residència, avui fa tants anys, tants mesos i tants dies que hi sóc." I segueix amb més dates d'altres estades a altres residències.

-El que no se -afegeix- és de què va morir l'Elisabet.

-De càncer, d'un càncer de pulmó.

-De càncer? Tan ràpid, després de només uns mesos d'estar malalta? El meu pare va trigar sis anys, a morir: es va clavar un cop al pit, se li va fer un càncer, i al final es va morir. Jo tenia deu anys, ara en tinc setanta.

No m'estranya que no sabés que l'Elisabet havia mort a causa d'un càncer. A la residència de l'Elisabet no es deia, només es deia "que estava malalta". El Ramon, tot i estar ja en una altra residència, es va assabentar de la seva mort perquè, com que té molta llibertat per moure's, de vegades passa per les altres residències, a les hores de sortir al carrer, i llavors parla amb algú i s'assabenta de les novetats. 

Una de les peculiaritats del Ramon és que du una dentadura postissa. Entre les dents de la dentadura, i les dues o tres seves que li queden, encara no fan la meitat de les dents. De fet, més que posada, la dentadura li balla per dins de la boca, sembla que en qualsevol moment se li pot escapar i caure. Malgrat aquest desgavell, se l'entén bastant bé, quan parla. O se l'entén "quan se l'entén", i altres vegades no...

Trobo el Ramón a última hora de la tarda, assegut a la terrassa d'un bar que està tancat. Em diu que al matí ha anat a l'anterior residència, a l'altra punta de la ciutat, i que ha parlat una mica amb l'Ana. Em diu que l'Ana de vegades li fa cas, i de vegades no.

L'Ana, durant uns anys va ser bastant amiga de l'Elisabet. Eren amigues de forma "una mica intermitent", perquè de vegades, potser per una fotesa, es distanciaven. I després reprenien una altra vegada la relació. De vegades aquests episodis tenien relació amb els alts i baixos de l'Ana, que alguns cops eren bastant acusats.

Li dic al Ramón que l'acompanyaré fins a la residència. Que així sabré on és, per si passo un altre dia per aquesta zona. Aleshores el Ramón s'aixeca de la terrassa del bar on l'he trobat assegut, fa un parell de passes, i veig que s'atura. Mira fixament cap a terra i, assenyalant amb el dit, em diu: "Mira quines burilles més bones!" I sí, n'hi ha un bon grapat, i efectivament són "burilles de ric", de cigarrets bastant desaprofitats. Li pregunto si recull burilles, i em diu que avui no, que avui té tabac, que ja s'ha fumat vint-i-set cigarrets.

Després, mentre passegem cal a la residència, m'assenyala primer un banc, i després un parterre al costat d'una palmera, i em diu que de vegades s'hi estira. I me l'imagino allí estirat, malgirbat, amb els seus setanta anys, amb les bosses de plàstic que sempre tragina, una o dues, sempre plenes de ves a saber què... És clar, del matí fins al vespre, ha de passar les hores d'alguna manera, i algunes se les passa així, fent migdiades o mandrejant a sota d'alguna ombra del carrer o d'algun parc.

Em diu que en una de les bosses aquesta vegada hi porta una ampolla de vi, que l'amagarà a la seva habitació, i fa un somriure divertit (suposo que beu poc, perquè mai l'havia vist borratxo, ni recordo que mai l'Elisabet hagués comentat alguna cosa d'aquest tema).

Com l'Elisabet, el Ramón té problemes de dents i dentadures. Com ella, es queixa dels pocs diners que pot disposar, diu que a la residència se n'hi queden molts. També com l'Elisabet (ella sobretot durant unes èpoques), té deutes, de vegades de 50 o 60 euros a final de mes. I es queixa del seu germà, que li supervisa l'economia (igual que l'Elisabet, que es queixava dels seus germans pel mateix motiu). Com l'Elisabet, el Ramón es queixa que, de vegades, el menjar de la residència no és bo, i llavors ell es compra menjar o altres coses al super. Com ella, parla dels mercadejos que fa a dins de la residència, aprofitant per exemple la desesperació d'algun company que s'ha quedat sense tabac (el Ramón és un bon negociant, l'Elisabet també ho era). 

El Ramón és un supervivent, igual que ho era l'Elisabet. I com ella, malgrat les dificultats de la vida que li toca viure, encara és capaç de somriure. Queixes i somriures... 

5 de set. 2022

La porta oberta

"Para quienes convivimos con enfermedades mentales graves el mundo está lleno de jaulas en las que pueden encerrarnos." Esmé Weijun Wang (1)

Fa més d'un any que va morir l'Elisabet. Passo pel davant de la seva última residència, i veig que la porta del carrer està ben oberta, i no de manera accidental, perquè hi ha posada una falca per evitar que es tanqui.

Són quarts de vuit de la tarda, l'hora de sopar. Com que el menjador està a la planta baixa, suposo que han deixat la porta del carrer oberta perquè passi una mica d'aire; ha sigut un dia de molta calor i, a aquesta hora, encara en fa.

Per ganes, entraria a la residència i saludaria qui hi trobés, la porta oberta sembla que m'hi convida, però sé que no toca, i no ho faig. Ara l'Elisabet ja no hi és.

Em quedo una estona a la vorera de l'altra banda del carrer, de cara a l'entrada de la residència. Deixo que els pensaments i sentiments vinculats a aquest lloc i a l'Elisabet m'embolcallin. M'agraden aquesta mena de moments.

I m'agrada, sobretot, això, veure la porta oberta. És tota una declaració d'intencions. Un canvi radical en relació amb les tres residències per les quals havia passat abans l'Elisabet, "residències de portes tancades".

La porta oberta no només permetia que l'Elisabet pogués sortir quan volia (dins de l'horari de sortides, molt ampli), sinó que també permetia que, si nosaltres volíem, hi poguéssim entrar, sense trucar. Amb la Lívia hi havíem entrat moltes vegades, i jo sol també; m'agradava, quan passava a la vora de la residència. Era una altra manera "de conèixer l'Elisabet", la seva vida, veient els espais en els quals es movia, amb la gent que convivia, altres residents i monitores... 

Per exemple, m'agradava veure la seva habitació, saber amb qui la compartia, com estava organitzada... A les anteriors residències, de vegades amb la Lívia hi entràvem, però només a una zona restringida. Li pregunto a la Lívia si havia anat alguna vegada a l'habitació de l'Elisabet de les altres residències, i em diu que només una vegada. Només una durant més de vint anys, i perquè aquella vegada l'Elisabet estava malalta.

És tan estrany, tot plegat... Ho és tant que, és clar, després no ens hauria de sorprendre "la sensació d'estranyesa" (i de frustració, i de tristesa), de les persones que viuen en aquests llocs, en aquests mons paral.lels, segregats...

--
(1) Todas las esquizofrenias. Sexto Piso, 2022 (p. 131)

2 de set. 2022

Destruir, conservar, utilitzar

"Una paratopía no es sino una ubicación paradójica, un lugar que el sujeto no siente como propio, al que no le vincula ningún sentimiento de pertenencia, un lugar 'imposible' en el que no debe ni tiene por qué estar. Esta impresión paratópica puede rastrearse en los escritos de los y las pacientes [del psiquiátrico] de Leganés: 'este no es mi sitio'; 'yo no tendría que estar aquí'; 'me dijiste que saldría de esta casa'; 'sácame pronto' (...) No parece desencaminado identificar el asilo (...) como un recinto en el que a este sentimiento de no pertenencia se le añade la negación de la identidad, el lenguaje no compartido, la soledad, el silencio y, en suma, la alienación." Rafael Huertas (1)

Ja vaig explicar que després de morir la mare, al buidar el pis familiar, la Lívia va preguntar a l'Elisabet si volia conservar les llibretes que hi tenia. Com que l'Elisabet li va dir que li era igual, la Lívia va decidir guardar-les, per si algun dia l'Elisabet s'ho repensava. 

Quan setze anys després va morir l'Elisabet, llavors, a aquelles llibretes la Lívia hi va afegir les noves llibretes, les que mentrestant havia anat escrivint l'Elisabet. 

En cap moment l'Elisabet havia dit què volia que se'n fes, de les seves llibretes, el dia que ella morís. D'una banda, perquè no li agradava gens parlar de res que suposés imaginar que "ella havia de morir". I, d'una altra banda, perquè a causa d'aquesta mateixa evitació, era complicat fer-li preguntes directes d'aquest tipus.

D'una manera o una altra, de tot això (relatiu a la consevació i eventual ús, en general, dels papers que queden quan algú mor i, per tant, també en el cas concret de l'Elisabet), ja n'he parlat altres vegades. Ara, aquests dies, hi he tornat a pensar. El motiu: el llibre del qual està treta la cita inicial, que parla dels testimonis escrits que han quedat de persones que han passat per institucions psiquiàtriques: cartes, diaris, notes i, de vegades, també textos més ambiciosos, amb el propòsit explícit de ser compartits públicament.

Sigui quin sigui el tipus de text, Rafael Huertas explica en el seu llibre que són importants, per tal de poder tenir un relat "des del punt de vista dels internats", de la vida a dins d'una institució psiquiàtrica (com a contraposició o complement als relats institucionals). I també, "de la vida interior" d'aquestes persones, vistes individualment, com a contraposició a la suposada informació objectiva dels historials mèdics elaborats pels professionals.

Quan mor una persona sense haver dit què vol que es faci amb les seves coses després de la seva mort, ho ha de decidir algú. En el cas d'escrits personals hi ha dues opcions. Una, destruir-los, ja que no va manifestar cap voluntat explícita sobre el seu destí. L'altra, exactament pel mateix motiu, conservar-los. Per exemple, en un cas com el de l'Elisabet, per tal que puguin tenir una utilitat social, conscienciadora, de cara a poder explicar, acostar, fer entendre una mica, aquests mons interiors tan complicats, i tan plens de sofriment, de les persones com l'Elisabet. Unes persones de les quals en general en tenim imatges parcials, incompletes, desdibuixades. Superficials. Ja sigui "per la seva voluntat d'ocultació" (a causa de les seves inseguretats, pors, vergonyes, etc.), o a causa de la nostra opció "de no implicació" (o implicació restringida), en relació amb elles, mitjançant un grau de distanciament físic i emocional que ens pugui protegir "d'una proximitat i unes intensitats massa grans", que en definitiva ens fan por. 

Després de la mort de l'Elisabet vaig llegir una part mínima de les seves llibretes. I aquesta part mínima va ser suficient per adonar-me que, "aquella Elisabet", la de les llibretes, era molt desconeguda. Se'n podien tenir alguns indicis, però "dels graus d'intensitats" dels seus malestars, ansietats, pors, distorsions, etc., crec que gairebé ningú no n'era conscient.

Entenc que hi hagi gent que en un cas així opti per la destrucció, per l'eliminació, la desaparició. Cadascú té els seus punts de vista i les seves motivacions, no pretenc fer aquí cap mena de judici, sinó només això, explicar "els meus punts de vista i motivacions". Els meus.

Potser aquestes llibretes de l'Elisabet no tindran mai cap utilitat, no ho sé. Però de moment, per a mi, saber que aquestes llibretes segueixen existint m'ajuda a seguir tenint present l'Elisabet. "Sencera", no només la versió com es mostrava quan ens trobàvem (en general, llavors, la seva millor versió), sinó també aquesta altra dimensió, íntima, no compartida. (2)

Acabaré amb una altra cita, d'un altre llibre també llegit aquests dies, que també em fa pensar en la vida de l'Elisabet:

"Algo no va bien... y luego va fatal. (...) vuelvo la cabeza y, en un único movimiento, me doy cuenta de que unos robots han sustituido a mis compañeros de trabajo; o miro de reojo a la mesa de la máquina de coser mientras va impregnándome, fina y gris como el hollín, la idea de que estoy muerta. Así como lo cuento he pasado a vivir en un estado delirante, y lo he seguido estando durante meses seguidos, que es lo mismo que atravesar una fina barrera a otro mundo que se tambalea, se pliega y se niega a lanzarme de vuelta, por muchas pastillas que engulla o lo mucho que me esfuerce por volver." Esmé Weijun Wang (3)

--
(1) Locuras en primera persona. Los Libros de la Catarata, 2020 (p. 68) Un dels molts testimonis que recull Rafael Huertas és el de l'escriptora Kate Millet ('Viaje al manicomio'), sobre l'experiencia dels seus ingresos a psiquiatrics (Estats Units, anys 70 i 80): "El mismo manicomio es una insensatez, una anomalía, un cautiverio aterrador, una privación irracional de todas las necesidades humanas; conservar la razón dentro de un lugar así supone una lucha abrumadora." (p. 124)
(2) La meva vinculació amb persones amb problemes de salut mental no es va acabar amb la mort de l'Elisabet. Continua, i aquestes llibretes seves, de moment conservades, accessibles (encara que potser no en torni a llegir res), en definitiva "existents", contribueixen també al manteniment d'aquestes vinculacions meves actuals.
(3) Todas las esquizofrenias. Sexto Piso, 2022 (p. 147)

10 d’ag. 2022

Llibertat, atzar, interrogants

"L'ús de la LSD pot desvetllar una psicosi latent que hi hagi en la persona i fer-li patir una malaltia mental greu que potser no s'hagués desencadenat. Però, a més, no es descarta que l'acció de la droga pugui, per ella mateixa, causar una d'aquestes malalties." Jordi Vila-Abadal (1)

Els pares de l'Elisabet eren poc controladors. Quan anaven creixent els seus fills i filles, es trobaven que tenien molta llibertat per fer allò que volguessin fer: els llocs a on anar, amb qui, els horaris, les nits fora de casa... Aquesta llibertat era igual per a les filles que pels fills; segurament, aquest era el tret més diferent de com, en general, actuaven la majoria dels pares llavors.

Aquesta llibertat precoç no va complicar la vida de sis dels set fills. Cadascú, a la seva manera, potser no sempre del tot fàcil, va anar trobant el seu camí (de vegades seguint camins curiosos, o canviant-los més endavant...), però els sis sempre amb un control raonable de les seves vides.

Amb l'Elisabet no va anar així; amb molta llibertat, va tenir la mala sort de trobar companyies complicades. Devia tenir disset anys, quan se'n va anar a Eivissa, amb el que llavors era amic o parella seva, un home deu anys més gran que ella. Allí, sembla que a causa d'un consum de LSD, va tenir un brot psicòtic. A causa del brot, va tornar de l'illa i la van ingressar en un psiquiàtric. Va ser el seu primer ingrés, després en van venir d'altres. Pel que fa a aquell company amb qui havia anat a Eivissa, no va voler saber res d'ella: va avisar la Lívia del que passava, i va desaparèixer completament de la vida de l'Elisabet.

Sembla que també va ser a partir de llavors, que en un moment o altre l'Elisabet va començar a prendre amfetamines. Aleshores hi havia poca consciència dels riscos a causa del consum d'amfetamines i del seu poder addictiu. De fet, un dels psiquiatres d'aquella època, quan la Lívia li va comentar el tema de les amfetamines, hi va donar molt poca importància. El consum d'amfetamines de l'Elisabet va durar dècades, i de vegades era difícil saber si, en un moment donat, l'Elisabet tenia un brot o si era el resultat de l'excitació provocada per l'amfetamina. Va ser un factor que va perjudicar molt l'evolució i les possibilitats d'estabilització de l'Elisabet.

Quan l'Elisabet va dir que se n'anava a Eivissa, un germà, el tercer, va criticar molt els seus pares, per no fer res per intentar retenir-la, tenint en compte que encara era molt jove. Es veu que aquest germà va ser l'únic de la família que aleshores es va manifestar en contra de la llibertat de moviments absoluta que ja gaudia l'Elisabet (a l'Elisabet li faltaven encara uns quatre anys, per a ser major d'edat; llavors ho eres als vint-i-un anys).

Aquest germà poc després va marxar a l'estranger (o potser en aquell moment ja hi era), i s'hi va quedar a viure de manera permanent. Al marxar lluny, en general és el que ha viscut més apartat de la família i, per tant, també de l'Elisabet, mentre ella va viure. Però llavors va tenir aquesta lucidesa (jo ho considero així), i alhora la valentia de manifestar-la.

Potser altres germans i germanes pensaven més o menys el mateix, no ho sé, però el cas és que si ho van pensar, sembla que no van tenir aquesta determinació de parlar-ne, de dir-ho als pares, amb tota claredat. 

Amb aquesta exposició no vull dir que si els pares de l'Elisabet haguessin sigut menys permissius amb ella, si llavors no li haguessin donat tanta llibertat, no hauria passat el que va passar. De cap manera: no vull ni tan sols insinuar una cosa així, tan simplificada. Hi ha famílies amb els pares molt atents, pel que fa a les vides dels fills, i en les quals, tanmateix, hi ha també casos com el de l'Elisabet.

Però, alhora, també sembla que, en general, en entorns familiars en els quals les llibertats dels adolescents no tenen límits, o en tenen pocs, o no són els apropiats, les biografies fracassades es multipliquen. O si més no, això és el que diuen les estadístiques, en relació amb aquest tema.

Pel que fa als pares de l'Elisabet, segur que en aquell moment ells devien fer el que els semblava més adequat. O "el que eren capaços de fer", ja que, com tothom, estaven limitats per les circumstàncies personals que condicionaven les seves vides. Com tothom. Tots tenim les nostres limitacions, moltes: com a pares, com a fills, com a germans, amics...

És a dir, no he explicat això com una crítica als pares. Si ho he explicat és només per fer visible la intervenció, aleshores, d'aquest germà. I també perquè, en casos com aquest, és fàcil que et vingui aquest tipus de pensament: "I si llavors...?" Què hauria passat? Quina hauria pogut ser la vida de l'Elisabet? Etc.

Són només preguntes, i seria del tot absurd voler respondre-les, pensar que es poden respondre. No es pot saber de cap manera. Perquè les estadístiques marquen tendències, però no serveixen, mai, per fer especulacions sobre casos concrets.

Una última cosa, per tal d'acabar-ho de complicar (o de completar): posats a imaginar escenaris alternatius, tampoc no es pot descartar que, amb una supervisió més gran per part dels seus pares durant l'adolescència, la vida de l'Elisabet hagués acabat sent "encara més difícil del que va ser". Pel motiu que fos. Per exemple, perquè a causa d'un grau més restringit de llibertat, la reacció de l'Elisabet en aquell moment encara hagués sigut més descontrolada, més desafiant i, amb el temps, les conseqüències més calamitoses (de vegades ens n'oblidem, d'això tan obvi: que per negre que veiem una situació, "sempre hi ha la possibilitat que pugui ser més negre, pitjor").

Sobre "el que hauria passat si...", només es poden fer especulacions. És un misteri i, per tant, els eventuals judicis tenen poc sentit.

--
(1) 'La drogació. Joventut i droga'. La Magrana, 1982 (p. 77). Al mateix llibre, sobre les amfetamines es diu: "Són molt perilloses perquè (...) poden conduir a estats psicòtics i perquè, quan passa el seu efecte euforitzant, causen profundes depressions. (...) En venien a les farmàcies sense cap control (p. 71). El llibre es va publicar uns deu anys després tant del probable consum puntual d'LSD de l'Elisabet com de l'inici del seu consum regular d'amfetamines.

16 de jul. 2022

La família

Miro fotos de l'Elisabet que guarda la Lívia. Una és una foto de grup, amb els germans i germanes, acompanyats de les respectives parelles, a la sortida d'un restaurant, el dia que l'Elisabet feia seixanta anys. Una altra és anterior, del menjador familiar, al costat de la mare, ja bastant gran, junt amb una altra germana, les tres somriuen. En una altra surt en una barca, al mig del mar, també riallera, al costat d'un cunyat seu. Una altra és d'un viatge que va fer a Estocolm, a casa d'un germà... Totes són fotos de quan ja vivia en una o una altra residència psiquiàtrica.

L'Elisabet va tenir la sort que la seva família sempre va estar pendent d'ella. De quan els pares vivien en sé poc, només en puc explicar el que m'han explicat, i el resum seria que la implicació dels pares va ser sempre molt gran, permanent, i també esgotadora, a causa de les crisis de l'Elisabet. 

Dels últims deu anys, a partir de quan jo la vaig conèixer, puc dir el que vaig veure: aquesta implicació de les germanes i els germans. Per exemple, si cada setmana, amb la Lívia, l'anàvem a veure, també cada setmana, un altre dia, algun altre germà també l'anava a veure. Ara tu, ara jo, s'ho anaven organitzant, de manera que ella tingués sempre garantida aquesta segona visita setmanal.

Llavors, quan la vaig conèixer, jo ja coneixia el món de les malalties mentals, el món dels centres dedicats a les persones amb aquestes malalties, i amb aquesta experiència, m'era fàcil adonar-me del que he dit, que la família de l'Elisabet, a causa de la implicació en la seva complicada vida, era un cas no habitual.

Els dies que l'anàvem a veure amb la Lívia, teníem les nostres petites rutines, pautes i complicitats. I amb els altres germans passava el mateix, l'estil, el contingut de les trobades, en cada cas era poc o molt diferent, i aquesta diversitat suposo que jugava a favor seu; ella, amb cada germà o germana, hi tenia una relació una mica especial.

Una manera de veure encara amb més claredat això que dic de la família de l'Elisabet, era tenir una mica de curiositat per saber què passava amb els diferents companys i companyes de residència de l'Elisabet. D'entrada, alguns ja no tenien cap mena de família, a altres els familiars que els quedaven potser vivien lluny, o estaven desbordats o limitats per diferents circumstàncies (malalties, falta de recursos, etc.). N'hi havia que potser hi pensaven per Nadal, i el dia del seu sant o aniversari, i prou. Alguns casos eren molt tristos.

És clar, també hi havia famílies, o potser més que famílies familiars concrets, amb una gran implicació, però eren més aviat l'excepció. Tanmateix, no recordo cap cas que, com a conjunt familiar, hi hagués el grau d'implicació i perseverança de la família de l'Elisabet.

A les residències psiquiàtriques, les persones ingressades, al pes de la seva malaltia hi tenen afegit el pes d'aquesta solitud: "ens han aparcat aquí, i ens han oblidat". No es tracta de fer ara, ni ho pretenc, cap judici sobre les persones que s'han distanciat dels seus familiars, de vegades a causa de factors tan comprensibles com les limitacions d'edat, o l'esgotament absolut a causa de la relació tan difícil amb el familiar malalt. De vegades, quan veus algun pare o mare, ja molt vellets, caminant amb dificultat, amb el bastó, insegurs, amb una mirada trista i aclaparada, que van a veure el fill o filla ingressat a la residència psiquiàtrica, sents una tristesa i una desolació molt grans, infinites...

D'altra banda, cal tenir en compte també que per molt impecable que sigui el comportament de la família (com en el cas de l'Elisabet), aquest sentiment "d'estar aparcat", marginat, empresonat, és inevitable que existeixi. Perquè és un sentiment "normal", que té la seva raó de ser. Ja que, en general, el que fem com a societat en aquests casos és això: els malalts mentals els enviem als magatzems de malalts mentals, els vells els enviem als magatzems de vells... A partir d'aquesta obvietat, o "catàstrofe estructural", llavors hi ha persones que, a sobre, tenen la condemna afegida de la desaparició de la família. 

L'Elisabet, per tant, "només tenia mitja condemna", perquè la família no la va abandonar. Però aquest sentiment "d'estar tancada contra la seva voluntat en un manicomi", i que això era injust, també el tenia. I moltes vegades era un sentiment difícil de gestionar.

L'Elisabet valorava la família, però alhora, la relació que hi tenia no sempre era fàcil. D'una banda, a causa de les seves distorsions, de la seva poca consciència, de vegades, del seu estat i les seves limitacions. I, d'una altra banda, tal com he dit, a causa de la seva consciència lúcida "de ser una persona empresonada", mentre que alhora veia que els altres, la gent en general i els germans en concret, campaven al seu aire. I els envejava, de vegades molt, tot i que procurava no manifestar-ho. 

De vegades també els culpabilitzava de la seva situació, de vegades de manera molt dura.

A causa d'això, de vegades la relació amb l'Elisabet no era fàscil, era complicada, cantelluda. I aquesta faceta episòdica més dura d'ella encara feia més lloable la implicació sostinguda dels seus germans i germanes. Dic germans i germanes i hauria d'afegir "i les respectives parelles", perquè aquesta és una altra peculiaritat d'aquesta història. Perquè sense la complicitat d'aquestes parelles, tot hauria sigut diferent. En aquest cas va ser així i, de tan acostumats que hi estàvem, ho trobàvem normal.

El cert, però, és que moltes vegades (dissortadament massa vegades), és diferent. Abans he parlat de malalts semiabandonats, ja fos a causa de la manca de familiars, o de les limitacions d'aquests familiars, o del seu cansament. No és l'única possible causa d'aquesta situació "d'orfenesa". També pot passar, i passa, que un familiar, a causa de la pressió de la seva parella, que potser es queixa de l'atenció que l'altre dedica al seu germà o germana amb problemes mentals (ingressat o no), acaba forçant el distanciament. Quan passa això, el familiar es troba entre l'espasa i la paret, ha de triar, i en aquests casos en general qui queda a la cuneta és el malalt.

No va ser el cas de la família de l'Elisabet, ho reitero. Al contrari, els sobrevinguts, no només no van actuar mai d'aquesta manera, sinó que es van acoblar del tot a aquella situació: es van integrar completament "a l'equip familiar", i van contribuir, vam contribuir (jo també era un sobrevingut), a què la gestió de tot el relacionat amb l'Elisabet fos el més fàcil possible, i no més difícil.

11 de jul. 2022

Un any

Quan fa un any de la mort de l'Elisabet, vaig a la residència on ella vivia quan la vaig conèixer, fa uns deu anys. Està apartada del nucli urbà, i hi arribo passejant, fent el mateix recorregut que feia ella els dies que sortia. Camino a poc a poc, perquè em va bé i m'agrada aquesta lentitud, que alhora m'alenteix i asserena els pensaments.

Em fa companyia a la butxaca un rosari que havia sigut seu, petit, de només un misteri, metàl.lic, rodó. De fet, el duc a la butxaca des que, quan va morir, el vam trobar entre les seves coses. Encara que jo sigui bastant ateu, em fa companyia, per això, perquè havia sigut seu.

Arribo a la casa que va ser residència psiquiàtrica fins fa sis anys. Al jardí abans hi havia molts arbustos, però ara està tot molt ressec, esclarissat, es veu molt abandonat. L'edifici, en canvi, no es veu deteriorat, només buit, sense ús. M'ho confirma una dona que surt d'una casa del costat i que després tira carrer avall: des d'aleshores, ha estat sempre tancat.

M'hi estic poca estona, perquè fa molta calor, i a la vora no hi ha cap banc amb ombra on seure una mica. Faig el recorregut invers, ara avall, també a poc a poc, fins a arribar al nucli urbà una altra vegada. Llavors agafo un autobús, i després un altre, i arribo a l'extrem oposat de la ciutat. De fet, faig el mateix recorregut que va fer l'Elisabet l'any 2016. Jo el faig en transport públic, ella el va fer en un autocar, junt amb els altres residents. Van tancar aquesta residència, no sé per quin motiu, i van traslladar tothom, professionals inclosos, a l'altra punta de la ciutat, a la residència a la qual ara em dirigeixo.

A la residència d'on vinc, el pati era gran, agradable, llavors ben cuidat. S'hi estava bé, a aquell pati, i hi podien sortir sempre que volien. Aquesta altra residència, a la qual vaig ara, té més espais interiors, més sales d'estar, però poques finestres; és com una caixa molt tancada. També té un pati, petit, envoltat de parets altes; sembla una mica el pati d'una presó. L'usen sobretot els fumadors, perquè és l'únic lloc on es pot fumar. Per dissimular la duresa de l'espai, al terra del pati hi ha gespa artificial, plàstic verd.

Quan arribo a aquesta residència pregunto a un home que està al costat de la porta, i que sembla que espera algú, si l'hora de sortida de la tarda continua sent la mateixa, les tres. Em diu que sí. Falten cinc minuts, m'espero.

Un quart d'hora després surten vuit o deu persones. En conec més d'una, però sobretot un home, amb el qual havia parlat de vegades. Ell també em recorda, se m'acosta. Ens saludem, li pregunto com li van les coses, i també si els horaris continuen tan estrictes com abans, i em diu que sí. Són les tres i quart, i el carrer bull, peta un sol vertical molt fort. Veig com les persones que han sortit es van allunyant, amb el seu caminar insegur i lent, poc àgil, els ulls poc vius, encarcarats, empastillats... On poden anar ara, amb aquest sol inclement?

Quan l'Elisabet hi era funcionava igual. O sorties a les tres, o a la tarda ja no podies sortir. És clar, les tres a l'hivern és una bona hora, però a mitjans de juliol és un càstig, una barbaritat. Amb l'agreujant (si més no llavors, ara no se m'acudeix preguntar-ho), que no podien tornar a entrar fins a les cinc. És a dir, que si al cap de mitja hora l'Elisabet ja s'havia atipat d'estar al carrer, o al cap d'una hora tenia necessitat de fer un pipí, s'havia d'aguantar, buscar algun altre lloc per fer el pipí, per exemple anar a un bar, o esperar que obrissin la biblioteca.

Amb la Lívia ho vam explicar a les responsables del centre, i el que ens van dir va ser surrealista: ens van dir "que seria complicat adaptar les hores de sortida al calendari", i que així, sense canvis, sempre igual, era més pràctic. I pel que fa a la possibilitat de tornar a entrar, igual: disciplinat així, de manera militaritzada, més fàcil (més fàcil per als treballadors, és clar). Va ser una d'aquelles vegades (n'hi va haver d'altres), que ens va caure l'ànima als peus, al topar-nos amb aquella insensibilitat.

Quan ni amunt ni avall del carrer ja no es veu cap de les persones que han sortit, me'n vaig, perquè el meu cap, el meu cervell, amb tant de sol, també es comença a queixar, a reescalfar, i això que jo no m'he pres cap medicació psiquiàtrica.

Aquí l'Elisabet s'hi va estar tres anys, i llavors la van traslladar a una altra residència, l'última de totes. Una meravella, sobretot per la llibertat que tenia. A més, com que ens quedava bastant a la vora de casa, a banda del dia setmanal de visita habitual, amb la Lívia (o cadascú pel seu compte), també hi podíem passar altres dies, a diferents hores, per saludar-la. Com que de dia la porta del carrer de la residència sempre estava oberta, de la mateixa manera que l'Elisabet (i l'altra gent ingressada), podia sortir quan volia, nosaltres també hi podíem entrar, sense trucar. O passava que ja la trobàvem pel carrer, fent tombs. 

Llàstima que li va costar tants anys, dècades, arribar a aquest lloc més humanitari, més compassiu i, per descomptat, també més terapèutic, empoderador. 

Els dies com avui no són només dies nostàlgics (que ho són), sinó també, sobretot, recordatoris del que a mi em sembla important. Perquè ella, l'Elisabet, ja no existeix, però en la nostra vida quotidiana, el normal és que tots ens anem creuant "amb algunes Elisabets"... 

Sobretot en dies com avui, a més de recordar l'Elisabet, m'agrada pensar en aquestes altres Elisabets, les actuals, i en la manera com m'hi relaciono.

3 de juny 2022

La bufetada

Estic assegut a un banc d'una plaça. Al darrere, hi ha un altre banc; de cua d'ull veig que s'hi asseuen una dona i un home, junts, deuen tenir al voltant de cinquanta anys, o potser més. 

Ella parla molt. No la sento, perquè parla sense alçar la veu, però em sembla que està renyant l'home. Ell calla, no diu res, està tota l'estona amb el cap acotat. De cop, sense que aparentment hagi passat res especial, ella li clava una bona bufetada. Forta, sonora, tant, que algunes persones els mirin.

A partir de llavors, ella calla i es queda quieta. Ell segueix igual, amb el cap cot i mut. Al cap d'una mica, en silenci, els dos s'aixequen i se'n van, junts, amb aquest caminar encarcarat, lent, empastillat, de les persones bastant medicades amb psicofàrmacs.

A ella la conec. Era una companya de residència de l'Elisabet, i alguna vegada ens havíem saludat, a dins de la residència, o a fora, pel carrer. Però ara no recordo detalls d'ella. A ell no el tinc present, potser encara no era a la residència. 

Abans de morir l'Elisabet, de vegades li preguntava: "I aquest o aquesta, què?" I ella me'n feia la descripció, la fitxa. Però entre una residència i una altra, al final eren tantes, les persones amb qui ella havia conviscut, que moltes descripcions d'aquestes persones se m'han oblidat. I els noms, encara més.

El banc on m'he assegut és a la plaça de la Virreina, a prop del carrer on hi ha la residència on va viure l'Elisabet els seus últims dos anys. M'agrada asseure'm a la plaça, tant perquè la plaça i el barri em recorden l'Elisabet, com perquè és una plaça on hi ha sempre gent curiosa.

Per exemple, aquest mateix dia de la bufetada, a un altre banc que també em queda a la vora, hi passen la tarda cinc homes amb diferents graus de borratxera. El tema de conversa del dia es veu que és la pròpia potència sexual. Els sento bé, perquè parlen fort. És obvi que volen que se'ls senti. Un diu: "Doncs jo, sense treure-la, deu vegades seguides!" I llavors un altre diu: "Doncs jo, vint!" I un altre: "Doncs la meva, dos pams i dura com l'acer!" I així, explicant les seves proeses (imaginàries o no, això ho saben ells), van passant la tarda.

I jo igual, la vaig passant escoltant, mirant... I alhora recordant l'Elisabet, quan ella es movia per aquests carrers.

(adaptació d'un PSV, mateixa data)